Háttér Társaság

A Háttér Társaság  Magyarország egyik legrégibb és legaktívabb meleg civil szervezete. 1995-ös alapítása óta küzd a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek jogaiért, a szexuális és nemi kisebbségekkel szembeni előítéletek csökkentéséért, az LMBTQI emberek társadalmi integrációjáért. Egy olyan társadalomért küzdünk, amelyben szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt senkit sem ér hátrány, ahol az LMBTQI közösség valamennyi tagja szabadon felvállalhatja identitását, és felmerülő problémái megoldásához megfelelő segítséget kaphat.

Az egyesület ezen célok megvalósítása érdekében felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az LMBTQI emberek problémáira; kezdeményezi a diszkriminatív jogszabályok megváltoztatását és az LMBTQI embereket védő jogszabályok elfogadását; támogató szolgáltatásokat működtet; bátorítja az LMBTQI emberek önszerveződését; segíti az LMBTQI kultúra ápolását és megismertetését. 

Legfontosabb tevékenységeinket és programjainkat alább részletezzük.

 

Jogsegélyszolgálat

Ingyenes jogi tanácsadást és képviseletet biztosítunk a szexuális irányultság vagy nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetés, erőszak vagy zaklatás áldozatai számára, jogi tájékoztatás nyújtunk valamennyi olyan ügyben, ahol a kérelmező szexuális irányultságának vagy nemi identitásának jelentősége lehet.

 

Információs és Lelkisegély Szolgálat

Telefonon, Skype-on és chaten elérhető munkatársaink válaszolnak bármilyen LMBTQI témájú kérdésre; segítséget nyújtanak önelfogadással, előbújással kapcsolatos nehézségek, családi, párkapcsolati, iskolai vagy munkahelyi konfiktusok esetén.

 

Személyes Segítő Szolgálat

10-12 alkalmas segítő beszélgetések önelfogadással vagy előbújással kapcsolatos, illetve életvezetési, kapcsolatteremtési, párkapcsolati, konfliktus- vagy stresszkezelési, vagy más, a Szolgálat LMBTQI profiljához kapcsolható lelki nehézségek esetén.

 

HIV/AIDS program

0-24 óráig elérhető HIV információs vonalat és óvszerautomata programot működtetünk; kutatásokkal, kiadványokkal növeljük az LMBTQI közösség tudatosságát a szexuális egészség terén.

 

Archívum és könyvtár

LMBTQI emberekkel kapcsolatos könyveket, tanulmányokat, filmeket, újságcikkeket és egyéb dokumentumokat, tárgyi emlékeket gyűjtünk és teszünk hozzáférhetővé.

A Call It Hate: Nevezd nevén a gyűlöletet – tudatosságnövelés az LMBTQI gyűlöletbűncselekmény-áldozatok támogatására c. projekt magyarországi megvalósítását az Európai Bizottság Jogok, egyenlőség és polgárság programja (2014-2020) támogatja (JUST-REC-DISC-AG-2016-04-764731). A projekt magyarországi megvalósításában részt vevő partnerszervezet a Háttér Társaság. A kiadványban foglalt tartalomért kizárólag annak szerzői tartoznak felelősséggel, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság álláspontját.